Nak Tilam Sentiasa Terjaga Dan Bersih? Ini Adalah Cara Yang Betul!

Tilam adalah tempat tidur yang serba sedikit menentukan kelenaan malam anda. Ia mendorong kepada kesihatan badan dan mental, jadi anda harus pastikan ia tahan lama! Oleh itu, anda harus menjaga tilam anda supaya boleh tahan lebih lama.

Ubah tilam anda

Walaupun pengeluar biasa mengesyorkan anda menukar posisi tilam anda dengan kerap. Oleh itu, untuk tilam baru, anda patut mengubah keadaan tilam setiap dua minggu untuk empat bulan pertama. Selepas itu, hanya setiap tiga bulan.

Seterusnya, rangka katil anda juga harus diubah setiap enam bulan.

 

Tukar posisi anda baring

Kita semua mesti ada tempat duduk kegemaran di meja, sofa, kerusi dan semestinya bahagian tidur. Tetapi, kita harus ingat, jika kita sentiasa berbaring di satu bahagian sahaja ia akan melendutkan tilam dan menghilangkan struktur tilam tersebut.

 

Jangan lompat atas katil

Melompat di atas katil mungkin menyeronokkan, walau bagaimanapun jika anda bertubuh kecil atau anak kecil pun. Sangat tak digalakkan untuk berbuat demikian. Bukan sahaja berbahaya, tetapi boleh merosakkan isi dalam tilam anda.

 

Tukar cadar katil

Walaupun cadar katil dapat menghalang kotoran pada tilam anda. Anda harus sentiasa menukar cadar tersebut kerana jika dibiarkan kelamaan, pelbagai kuman akan tersebar. Selain itu, ia dapat menghasilkan bau hapak dan kepam.

 

Pastikan bersih dan kering

Anda seharusnya boleh menvakum tempat tidur anda, hal ini dapat membersihkan habuk. Anda boleh menggunakan air sabun panas, tetapi tak terlampau basah. Kemudian, biarkan ia kering

 

Gunakan baking soda

Ada sesuatu yang berbau busuk? Cubalah ini untuk menyerap bau tanpa membahayakan tilam anda: Taburkan dengan baking soda dan tunggu 20 minit. Kemudian gunakan vakum untuk menyedut baking soda, dan nikmati katil anda dengan lebih segar dan harum

 

Bawa elok-elok

Tilam anda mungkin mempunyai tali di sisi, tetapi sebenarnya tidak dibuat untuk membawanya. Gunakan tali tersebut untuk membantu meletakkan tilam anda (seperti ketika anda memutarnya). Sekiranya anda perlu mengangkatnya sepenuhnya, lakukanlah dari bawah, dan pastikan terdapat orang lain membantu anda.

 

Pastikan periksa tilam anda

Pastikan anda sentiasa periksa kelembutan dan keselesaan tilam anda. Sama juga seperti bingkainya. Adakah ia berkualiti atau sebaliknya. Periksa kaki bingkai setiap enam bulan supaya anda tahu untuk mengetatkannya atau tak

 

Beli baru

Apabila tiba waktunya, jangan lupa untuk membeli baru kerana katil anda akhirnya tak sesuai untuk digunakan lagi. Selalunya jangka masa tilam adalah 8 ke 10 tahun. Tetapi, jika anda rasa tilam anda tak terasa selesa lagi mungkin sudah tiba masanya untuk membeli yang baru.

 

Perlukan khidmat cuci tilam? Tiada masa nak cuci? Serahkan pada team ArtClean. Kami sedia membantu. Jom hubungi kami sekarang untuk tahu lebih lanjut mengenai servis cuci tilam.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Google+

More Posts

Deep Fried Squid Game! – Giveaway 2.0

Hello Malaysia! You’ve probably heard of the new hot and popping Korean show on Netflix: Squid Game! This original series is about people under massive debt who risk their lives in a contest to win 45.6 billion won. We know money bring us together. Therefore….. *drum roll* In conjunction with the World Food Day, the

The Four Types of Food Contamination

The Four Types of Food Contamination Physical Contamination When a food is contaminated by foreign objects, it is called physical contamination. This is usually unintentional or the result of negligence on the part of employees. Hair, jewellery, dirt, plastic, and even insect corpses are examples of physical contaminants. These items may contain hazardous bacteria, which

healthy body

HEALTHY TIPS FOR A HEALTHY BODY

HEALTHY TIPS FOR A HEALTHY BODY Good health is above wealth. This proverb means a healthy body is way more important than a mountain of wealth. Therefore, neither kid nor adult, we all need to take good care of our health. Because of that, here are some tips on how to have a healthy body.

cermin mata

CARA BETUL PENJAGAAN CERMIN MATA ANDA

CARA BETUL PENJAGAAN CERMIN MATA ANDA Cermin mata merupakan satu perkara penting buat si pemakai cermin mata. Tanpa cermin mata mereka tidak mempunyai penglihatan yang sempurna untuk melakukan aktiviti seharian. Selain penjagaan kesihatan diri, kebersihan cermin mata juga perlu dijaga sebaiknya. Penjagaan cermin mata yang betul sangat penting untuk mengelakkan cermin mata rosak, tercalar dan

Scroll to Top