APA ITU SIMBOL TUMBLE DRY?

simbol tumble dry

APA ITU SIMBOL TUMBLE DRY?

simbol tumble dry

Apabila hendak mencuci pakaian, anda mungkin mengabaikan simbol yang terdapat pada pakaian anda.

Anda sepatutnya memahami semua simbol yang kelihatan seperti hieroglif pada tanda penjagaan baju, tetapi ada satu simbol tumble dry iaitu simbol pengeringan yang sangat penting yang harus anda tahu.

Secara ringkasnya, simbol tumble dry bermaksud anda boleh mengeringkan pakaian dengan menggunakan pengering dan bukannya mengeringkan di luar rumah.

Walaupun ramai orang suka mengeringkan pakaian mereka di penjemur di luar rumah tetapi semestinya tidak dapat mengalahkan kemudahan dan kelajuan tumble dry terutama apabila seseorang itu terdesak untuk menggunakan baju yang sudah kotor untuk dipakai terus kerana terdapat urusan penting.

Selain itu, tidak ada yang dapat menahan pakaian yang lembut,hangat dan kurang berkerut dari tumble dry.

Bagi menolong anda untuk mengetahui bagaimana menjemur dapat menjimatkan masa, tetapi juga menjaga pakaian anda agar kelihatan terbaik, jadi di sini kami boleh membantu.

Cara untuk simbol tumble dry

Semua pakaian yang mempunyai simbol tumble dry (kotak dengan bulatan besar yang tertulis di dalamnya) boleh masuk ke dalam tumble dry.

Tetapi, beberapa pakaian memerlukan pengaturan haba tertentu. Semakin banyak titik hitam kecil di dalam bulatan, semakin tinggi suhunya.

simbol tumble dry
  • Simbol tumble dry high

Terbaik untuk kapas dan pakaian lain yang memerlukan waktu yang lebih lama untuk mengeringkan  seperti seluar jeans dan tuala. Anda mungkin juga perlu menambah suhu apabila memerlukan sesuatu dilakukan dengan pantas.

  • Simbol tumble dry low

Sesuai untuk kain tenunan atau apa sahaja dengan hiasan seperti manik-manik dan labuci. Penting untuk mengeringkan pakaian senaman dengan suhu kecil kerana ia menghalang kain daripada merekah, pudar dan meregang.

  • Simbol do not tumble dry

Sesetengah pakaian tidak boleh masuk ke dalam pengering sama sekali. Suhu yang tinggi boleh menyebabkan sutera menyusut, bulu dan pakaian rajut, dan seluar dalam boleh menyusut atau kehilangan bentuknya.

Pastikan anda selalu memeriksa simbol tumble dry jangan kering (bulatan X) dan hanya cucian kering (bulatan hitam terbuka).

Tips untuk melakukan tumble dry

simbol tumble dry
  • Simpan pakaian bersama supaya pakaian ringan atau cepat kering tidak terlalu kering. Jangan letak tuala besar dengan pakaian dalam, dalam satu beban. Seluar dalam dan pakaian ringan mesti dikeringkan secara berasingan.
  • Keluarkan pakaian dari mesin basuh dengan perlahan dan isikan pengering sekurang-kurangnya separuh supaya beban tidak terlalu berat dan banyak. Pakaian yang terlalu mampat di dalam pengering menyebabkan masa mengering lebih perlahan dan pakaian menjadi berkerut.
  • Pakaian yang sudah dicuci hendaklah basah atau lembap tetapi tidak menitis air. Sekiranya pakaian itu direndam, biarkan ia melakukan pusingan putaran lain di dalam mesin basuh untuk menghilangkan kelembapan berlebihan.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi! Hubungi kami jika memerlukan khidmat pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

Phobia of mouse

Can Musophobia go away?

Most people have never heard of musophobia, but it could be something that affects you on a daily basis. Before you can determine whether or not you have musophobia, you must first understand what it is. What is Musophobia? Mice and Rodents Overcoming your fear of Musophobia Getting Rid of Rodents and Mice What is

Pest Control

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)

ArtClean Pest Control service as a professional pest controller will ensure to support your compliance to the HACCP requirements and mitigate pest risks that may harm your business especially in the food and production industry. We also provide detailed inspection reports before the process begin which can be used for audit purposes. 1. Conduct a

overhaul cleaning Nabil

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA!

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA! 𝐑𝐚𝐲𝐚 𝐝𝐚𝐡 𝐧𝐚𝐤 𝐝𝐞𝐤𝐚𝐭! 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐮𝐚 𝐞𝐱𝐜𝐢𝐭𝐞𝐝 𝐧𝐚𝐤 𝐬𝐚𝐦𝐛𝐮𝐭 𝐑𝐚𝐲𝐚 𝐤𝐚𝐧? Raya, Raya juga, tapi sebelum tu, korang kena bersihkan rumah dulu sebab kebersihan ni merupakan salah satu aspek yang paling penting semasa musim raya. Masa ni lah orang akan kunjung-mengunjung. Tambahan lagi tahun ni sedara mara sudah boleh

ancaman haiwan perosak

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya Antara ancaman perosak yang paling biasa terjadi di rumah dan premis perniagaan anda ialah tikus, anai-anai, lipas dan tikus. Haiwan ini bukan sahaja tidak menyenangkan untuk dilihat, tetapi juga boleh menimbulkan ancaman yang agak serius kepada kesihatan anda. Kebanyakan serangga perosak ini boleh membawa bakteria dan toksin berbahaya

Shop
0
Cart
Scroll to Top