APA ITU SIMBOL TUMBLE DRY?

simbol tumble dry

APA ITU SIMBOL TUMBLE DRY?

simbol tumble dry

Apabila hendak mencuci pakaian, anda mungkin mengabaikan simbol yang terdapat pada pakaian anda.

Anda sepatutnya memahami semua simbol yang kelihatan seperti hieroglif pada tanda penjagaan baju, tetapi ada satu simbol tumble dry iaitu simbol pengeringan yang sangat penting yang harus anda tahu.

Secara ringkasnya, simbol tumble dry bermaksud anda boleh mengeringkan pakaian dengan menggunakan pengering dan bukannya mengeringkan di luar rumah.

Walaupun ramai orang suka mengeringkan pakaian mereka di penjemur di luar rumah tetapi semestinya tidak dapat mengalahkan kemudahan dan kelajuan tumble dry terutama apabila seseorang itu terdesak untuk menggunakan baju yang sudah kotor untuk dipakai terus kerana terdapat urusan penting.

Selain itu, tidak ada yang dapat menahan pakaian yang lembut,hangat dan kurang berkerut dari tumble dry.

Bagi menolong anda untuk mengetahui bagaimana menjemur dapat menjimatkan masa, tetapi juga menjaga pakaian anda agar kelihatan terbaik, jadi di sini kami boleh membantu.

Cara untuk simbol tumble dry

Semua pakaian yang mempunyai simbol tumble dry (kotak dengan bulatan besar yang tertulis di dalamnya) boleh masuk ke dalam tumble dry.

Tetapi, beberapa pakaian memerlukan pengaturan haba tertentu. Semakin banyak titik hitam kecil di dalam bulatan, semakin tinggi suhunya.

simbol tumble dry
  • Simbol tumble dry high

Terbaik untuk kapas dan pakaian lain yang memerlukan waktu yang lebih lama untuk mengeringkan  seperti seluar jeans dan tuala. Anda mungkin juga perlu menambah suhu apabila memerlukan sesuatu dilakukan dengan pantas.

  • Simbol tumble dry low

Sesuai untuk kain tenunan atau apa sahaja dengan hiasan seperti manik-manik dan labuci. Penting untuk mengeringkan pakaian senaman dengan suhu kecil kerana ia menghalang kain daripada merekah, pudar dan meregang.

  • Simbol do not tumble dry

Sesetengah pakaian tidak boleh masuk ke dalam pengering sama sekali. Suhu yang tinggi boleh menyebabkan sutera menyusut, bulu dan pakaian rajut, dan seluar dalam boleh menyusut atau kehilangan bentuknya.

Pastikan anda selalu memeriksa simbol tumble dry jangan kering (bulatan X) dan hanya cucian kering (bulatan hitam terbuka).

Tips untuk melakukan tumble dry

simbol tumble dry
  • Simpan pakaian bersama supaya pakaian ringan atau cepat kering tidak terlalu kering. Jangan letak tuala besar dengan pakaian dalam, dalam satu beban. Seluar dalam dan pakaian ringan mesti dikeringkan secara berasingan.
  • Keluarkan pakaian dari mesin basuh dengan perlahan dan isikan pengering sekurang-kurangnya separuh supaya beban tidak terlalu berat dan banyak. Pakaian yang terlalu mampat di dalam pengering menyebabkan masa mengering lebih perlahan dan pakaian menjadi berkerut.
  • Pakaian yang sudah dicuci hendaklah basah atau lembap tetapi tidak menitis air. Sekiranya pakaian itu direndam, biarkan ia melakukan pusingan putaran lain di dalam mesin basuh untuk menghilangkan kelembapan berlebihan.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi! Hubungi kami jika memerlukan khidmat pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email
Google+

More Posts

Deep Fried Squid Game! – Giveaway 2.0

Hello Malaysia! You’ve probably heard of the new hot and popping Korean show on Netflix: Squid Game! This original series is about people under massive debt who risk their lives in a contest to win 45.6 billion won. We know money bring us together. Therefore….. *drum roll* In conjunction with the World Food Day, the

The Four Types of Food Contamination

The Four Types of Food Contamination Physical Contamination When a food is contaminated by foreign objects, it is called physical contamination. This is usually unintentional or the result of negligence on the part of employees. Hair, jewellery, dirt, plastic, and even insect corpses are examples of physical contaminants. These items may contain hazardous bacteria, which

healthy body

HEALTHY TIPS FOR A HEALTHY BODY

HEALTHY TIPS FOR A HEALTHY BODY Good health is above wealth. This proverb means a healthy body is way more important than a mountain of wealth. Therefore, neither kid nor adult, we all need to take good care of our health. Because of that, here are some tips on how to have a healthy body.

cermin mata

CARA BETUL PENJAGAAN CERMIN MATA ANDA

CARA BETUL PENJAGAAN CERMIN MATA ANDA Cermin mata merupakan satu perkara penting buat si pemakai cermin mata. Tanpa cermin mata mereka tidak mempunyai penglihatan yang sempurna untuk melakukan aktiviti seharian. Selain penjagaan kesihatan diri, kebersihan cermin mata juga perlu dijaga sebaiknya. Penjagaan cermin mata yang betul sangat penting untuk mengelakkan cermin mata rosak, tercalar dan

Scroll to Top