APA ITU SIMBOL TUMBLE DRY?

simbol tumble dry

APA ITU SIMBOL TUMBLE DRY?

simbol tumble dry

Apabila hendak mencuci pakaian, anda mungkin mengabaikan simbol yang terdapat pada pakaian anda.

Anda sepatutnya memahami semua simbol yang kelihatan seperti hieroglif pada tanda penjagaan baju, tetapi ada satu simbol tumble dry iaitu simbol pengeringan yang sangat penting yang harus anda tahu.

Secara ringkasnya, simbol tumble dry bermaksud anda boleh mengeringkan pakaian dengan menggunakan pengering dan bukannya mengeringkan di luar rumah.

Walaupun ramai orang suka mengeringkan pakaian mereka di penjemur di luar rumah tetapi semestinya tidak dapat mengalahkan kemudahan dan kelajuan tumble dry terutama apabila seseorang itu terdesak untuk menggunakan baju yang sudah kotor untuk dipakai terus kerana terdapat urusan penting.

Selain itu, tidak ada yang dapat menahan pakaian yang lembut,hangat dan kurang berkerut dari tumble dry.

Bagi menolong anda untuk mengetahui bagaimana menjemur dapat menjimatkan masa, tetapi juga menjaga pakaian anda agar kelihatan terbaik, jadi di sini kami boleh membantu.

Cara untuk simbol tumble dry

Semua pakaian yang mempunyai simbol tumble dry (kotak dengan bulatan besar yang tertulis di dalamnya) boleh masuk ke dalam tumble dry.

Tetapi, beberapa pakaian memerlukan pengaturan haba tertentu. Semakin banyak titik hitam kecil di dalam bulatan, semakin tinggi suhunya.

simbol tumble dry
  • Simbol tumble dry high

Terbaik untuk kapas dan pakaian lain yang memerlukan waktu yang lebih lama untuk mengeringkan  seperti seluar jeans dan tuala. Anda mungkin juga perlu menambah suhu apabila memerlukan sesuatu dilakukan dengan pantas.

  • Simbol tumble dry low

Sesuai untuk kain tenunan atau apa sahaja dengan hiasan seperti manik-manik dan labuci. Penting untuk mengeringkan pakaian senaman dengan suhu kecil kerana ia menghalang kain daripada merekah, pudar dan meregang.

  • Simbol do not tumble dry

Sesetengah pakaian tidak boleh masuk ke dalam pengering sama sekali. Suhu yang tinggi boleh menyebabkan sutera menyusut, bulu dan pakaian rajut, dan seluar dalam boleh menyusut atau kehilangan bentuknya.

Pastikan anda selalu memeriksa simbol tumble dry jangan kering (bulatan X) dan hanya cucian kering (bulatan hitam terbuka).

Tips untuk melakukan tumble dry

simbol tumble dry
  • Simpan pakaian bersama supaya pakaian ringan atau cepat kering tidak terlalu kering. Jangan letak tuala besar dengan pakaian dalam, dalam satu beban. Seluar dalam dan pakaian ringan mesti dikeringkan secara berasingan.
  • Keluarkan pakaian dari mesin basuh dengan perlahan dan isikan pengering sekurang-kurangnya separuh supaya beban tidak terlalu berat dan banyak. Pakaian yang terlalu mampat di dalam pengering menyebabkan masa mengering lebih perlahan dan pakaian menjadi berkerut.
  • Pakaian yang sudah dicuci hendaklah basah atau lembap tetapi tidak menitis air. Sekiranya pakaian itu direndam, biarkan ia melakukan pusingan putaran lain di dalam mesin basuh untuk menghilangkan kelembapan berlebihan.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi! Hubungi kami jika memerlukan khidmat pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

What if pest control has never been invented?

It’s difficult to brain life without sophisticated pest management in the world of today. What happen if you ignore Pest Problem? What would happen if common pests like termites and cockroaches were permitted to breeding unchecked, feast on our houses, and destroy our food gardens? How horrible would it be if bedbugs were our nightly

anai anai artclean

JANGAN LAKUKAN PERKARA INI JIKA TERJUMPA ANAI ANAI

JANGAN LAKUKAN PERKARA INI JIKA TERJUMPA ANAI ANAI Setiap kali anai-anai menjajah rumah, pemilik rumah menghadapi masalah besar yang jarang berlaku namun memberi kesan yang besar terhadap bangunan anda Kerana anai-anai, pemilik rumah sering kehilangan sejumlah besar wang dan masa. Untuk membantu orang ramai mengelakkan masalah ini, kami akan menerangkan tindakan yang tidak boleh dilakukan

lipas

BAHAYA PIJAK ATAU PUKUL LIPAS SAMPAI MATI

JANGAN PIJAK LIPAS ATAU PUKUL DENGAN TANGAN! Bila anda melihat lipas di kediaman atau dimana-mana, jangan memukulnya sampai mati dengan tangan kosong atau tapak kaki kerana isi perut lipas sangat bahaya. Ini kerana, di dalam perut lipas terdapat cacing halus/lembut yang akan hidup walaupun diluar tubuh lipas. Bila cacing ini sudah berada di luar dari

Pest Control Near Me

8 Reasons Why You Need a Monthly Pest Control Service

The Pest Control Association of Malaysia (MPMA) offers some truly startling statistics, and the numbers help the industry’s aggressive expansion make much more sense. For instance, did you know that approximately one-fifth of all worldwide foods gets consumed or spoiled by rodents? What about the fact that 130,101 cases of dengue (over a 60% increase from 2018) &

Shop
0
Cart
Scroll to Top