APA ITU SIMBOL TUMBLE DRY?

simbol tumble dry

APA ITU SIMBOL TUMBLE DRY?

simbol tumble dry

Apabila hendak mencuci pakaian, anda mungkin mengabaikan simbol yang terdapat pada pakaian anda.

Anda sepatutnya memahami semua simbol yang kelihatan seperti hieroglif pada tanda penjagaan baju, tetapi ada satu simbol tumble dry iaitu simbol pengeringan yang sangat penting yang harus anda tahu.

Secara ringkasnya, simbol tumble dry bermaksud anda boleh mengeringkan pakaian dengan menggunakan pengering dan bukannya mengeringkan di luar rumah.

Walaupun ramai orang suka mengeringkan pakaian mereka di penjemur di luar rumah tetapi semestinya tidak dapat mengalahkan kemudahan dan kelajuan tumble dry terutama apabila seseorang itu terdesak untuk menggunakan baju yang sudah kotor untuk dipakai terus kerana terdapat urusan penting.

Selain itu, tidak ada yang dapat menahan pakaian yang lembut,hangat dan kurang berkerut dari tumble dry.

Bagi menolong anda untuk mengetahui bagaimana menjemur dapat menjimatkan masa, tetapi juga menjaga pakaian anda agar kelihatan terbaik, jadi di sini kami boleh membantu.

Cara untuk simbol tumble dry

Semua pakaian yang mempunyai simbol tumble dry (kotak dengan bulatan besar yang tertulis di dalamnya) boleh masuk ke dalam tumble dry.

Tetapi, beberapa pakaian memerlukan pengaturan haba tertentu. Semakin banyak titik hitam kecil di dalam bulatan, semakin tinggi suhunya.

simbol tumble dry
  • Simbol tumble dry high

Terbaik untuk kapas dan pakaian lain yang memerlukan waktu yang lebih lama untuk mengeringkan  seperti seluar jeans dan tuala. Anda mungkin juga perlu menambah suhu apabila memerlukan sesuatu dilakukan dengan pantas.

  • Simbol tumble dry low

Sesuai untuk kain tenunan atau apa sahaja dengan hiasan seperti manik-manik dan labuci. Penting untuk mengeringkan pakaian senaman dengan suhu kecil kerana ia menghalang kain daripada merekah, pudar dan meregang.

  • Simbol do not tumble dry

Sesetengah pakaian tidak boleh masuk ke dalam pengering sama sekali. Suhu yang tinggi boleh menyebabkan sutera menyusut, bulu dan pakaian rajut, dan seluar dalam boleh menyusut atau kehilangan bentuknya.

Pastikan anda selalu memeriksa simbol tumble dry jangan kering (bulatan X) dan hanya cucian kering (bulatan hitam terbuka).

Tips untuk melakukan tumble dry

simbol tumble dry
  • Simpan pakaian bersama supaya pakaian ringan atau cepat kering tidak terlalu kering. Jangan letak tuala besar dengan pakaian dalam, dalam satu beban. Seluar dalam dan pakaian ringan mesti dikeringkan secara berasingan.
  • Keluarkan pakaian dari mesin basuh dengan perlahan dan isikan pengering sekurang-kurangnya separuh supaya beban tidak terlalu berat dan banyak. Pakaian yang terlalu mampat di dalam pengering menyebabkan masa mengering lebih perlahan dan pakaian menjadi berkerut.
  • Pakaian yang sudah dicuci hendaklah basah atau lembap tetapi tidak menitis air. Sekiranya pakaian itu direndam, biarkan ia melakukan pusingan putaran lain di dalam mesin basuh untuk menghilangkan kelembapan berlebihan.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi! Hubungi kami jika memerlukan khidmat pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

Pest Control Near Me

8 Reasons Why You Need a Monthly Pest Control Service

The Pest Control Association of Malaysia (MPMA) offers some truly startling statistics, and the numbers help the industry’s aggressive expansion make much more sense. For instance, did you know that approximately one-fifth of all worldwide foods gets consumed or spoiled by rodents? What about the fact that 130,101 cases of dengue (over a 60% increase from 2018) &

pest control services

Pest Control Services: Commercial Pest Control for Warehouse

Commercial Pest Control for Warehouse When you have a large commercial warehouse, you may be wondering what the best option is to get rid of pests from your warehouse. There are two major options that are available, and both have their pros and cons. You can use one of the commercial pest control services that

When Should You Clean Your Storage Tank?

1. Internal Inspections – When it is time for an internal inspection, your tank must be taken out of service, cleaned and prepared for an inspector to enter the storage tank. 2. Changing Products – If you plan to store a different product in your tank, a full tank cleaning might be necessary. If you are switching

Phobia of mouse

Can Musophobia go away?

Most people have never heard of musophobia, but it could be something that affects you on a daily basis. Before you can determine whether or not you have musophobia, you must first understand what it is. What is Musophobia? Mice and Rodents Overcoming your fear of Musophobia Getting Rid of Rodents and Mice What is

Shop
0
Cart
Scroll to Top