Penyimpanan Ubat yang Betul: 5 Cara Simpan Ubat-Ubat Anda

penyimpanan ubat yang betul

CARA-CARA PENYIMPANAN DAN PENGURUSAN UBAT-UBAT ANDA

Cara penyimpanan ubat yang betul dan selamat amat penting kerana dapat memastikan kualiti, keberkesanan dan keselamatan ubat terjamin.

Ikuti 5 cara pengurusan ubat yang kemas dan betul.

 1. Simpan ubat di tempat yang selamat dan dikhaskan supaya mudah dicari


Penyimpanan ubat yang betul di tempat yang dikhaskan akan memudahkan anda mencari ubat tersebut jika berlaku sebarang kecemasan.

Selain itu, penyimpanan ubat secara teratur dapat memudahkan anda untuk mengingati tempat ubat tersebut disimpan.

Cara penyimpanan ubat ini dapat meningkatkan kepatuhan anda untuk mengambil ubat pada waktu yang telah ditetapkan.

 1. Simpan ubat secara berasingan mengikut jenis ubat seperti ubat makan (tablet, sirap dan sebagainya) dan ubat kegunaan luar (krim, salap, ubat titis mata dan sebagainya)


Simpan ubat dengan mengasingkan ubat-ubatan mengikut jenis ubat dapat membantu mengurangkan kekeliruan.

Mencampur aduk ubat-ubatan yang berlainan jenis boleh menyebabkan kesilapan pengambilan ubat dan juga tindak balas fizikal di antara ubat-ubatan tersebut.

Jika ini berlaku, dikhuatiri kualiti ubat akan terjejas, keberkesanan ubat akan berkurang dan keselamatan pengambilan tidak terjamin sepenuhnya.

 1. Simpan ubat mengikut suhu yang disarankan(sila rujuk kepada sisip bungkusan ubat)

Contohnya :

 • Dalam ruang tengah peti sejuk : 2-8ยฐC. (Contoh: insulin, ubat titis mata, suspensi antibiotik yang telah dibancuh)
 • Tempat dingin bilik berhawa dingin : 8-15ยฐC (Contoh: kapsul gel lembut)
 • Suhu bilik : 15-30ยฐC (Contoh: ubat tablet dan kapsul)

Penyimpanan ubat yang teratur dan betul juga boleh mengelakkan daripada ubat tersebut daripada mengalami kerosakan.

Terdapat beberapa jenis ubat yang memerlukan tempat penyimpanan dengan suhu yang tertentu.

Jika ubat tersebut rosak disebabkan cara penyimpanan yang tidak betul, kualiti ubat akan terganggu, keberkesanan rawatan tidak terjamin dan berkemungkinan anda juga akan mendapat kesan sampingan yang tidak diingini.

 1. Simpan ubat dalam bekas asal

Penyimpanan ubat di dalam bekas asal dan jangan tanggalkan label ubat asal yang mengandungi maklumat seperti nama ubat, kekuatan ubat, cara pengambilan, kaedah penyimpanan dan tarikh luput.

 1. Simpan ubat di tempat yang tidak dapat dilihat atau dicapai oleh kanak-kanak

Menyimpan dan meletakkan ubat jauh daripada kanak-kanak adalah cara penyimpanan ubat yang betul dan selamat.

Meletakkan ubat di tempat yang tinggi dan bekas yang penutupnya tidak dapat dibuka (child resistant cap) dapat mengelakkan kanak-kanak daripada termakan ubat yang boleh membahayakan mereka.

PERINGATAN!

 • Jangan simpan ubat anda di dalam keretadalam jangka masa yang lama.
 • Jangan simpan ubat yang berlainan dalam bekas yang sama dan bercampur aduk.
 • Jangan simpan ubat anda di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari, suhu tinggi dan kawasan yang lembapseperti di tepi tingkap, di atas peti sejuk dan di dalam bilik mandi.
 • Jangan simpan ubat di dalam peti sejuk kecuali diarahkanberbuat demikian (sila rujuk kepada sisip sungkusan ubat).
 • Jangan simpan ubat yang telah tamat tarikh luput, rosak atau hilang labelnya.

Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi! Hubungi kami jika memerlukan khidmat pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

Phobia of mouse

Can Musophobia go away?

Most people have never heard of musophobia, but it could be something that affects you on a daily basis. Before you can determine whether or not you have musophobia, you must first understand what it is. What is Musophobia? Mice and Rodents Overcoming your fear of Musophobia Getting Rid of Rodents and Mice What is

Pest Control

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)

ArtClean Pest Control service as a professional pest controller will ensure to support your compliance to the HACCP requirements and mitigate pest risks that may harm your business especially in the food and production industry. We also provide detailed inspection reports before the process begin which can be used for audit purposes. 1. Conduct a

overhaul cleaning Nabil

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA!

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA! ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐๐š๐ก ๐ง๐š๐ค ๐๐ž๐ค๐š๐ญ! ๐Œ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข ๐ฌ๐ž๐ฆ๐ฎ๐š ๐ž๐ฑ๐œ๐ข๐ญ๐ž๐ ๐ง๐š๐ค ๐ฌ๐š๐ฆ๐›๐ฎ๐ญ ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐ค๐š๐ง? Raya, Raya juga, tapi sebelum tu, korang kena bersihkan rumah dulu sebab kebersihan ni merupakan salah satu aspek yang paling penting semasa musim raya. Masa ni lah orang akan kunjung-mengunjung. Tambahan lagi tahun ni sedara mara sudah boleh

ancaman haiwan perosak

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya Antara ancaman perosak yang paling biasa terjadi di rumah dan premis perniagaan anda ialah tikus, anai-anai, lipas dan tikus. Haiwan ini bukan sahaja tidak menyenangkan untuk dilihat, tetapi juga boleh menimbulkan ancaman yang agak serius kepada kesihatan anda. Kebanyakan serangga perosak ini boleh membawa bakteria dan toksin berbahaya

Shop
0
Cart
Scroll to Top