Punca Anak Selalu Sakit kerana Terlalu Bersih dan Sentiasa di Rumah

Punca Anak Selalu Sakit

Kadang-kala kalau kawasan terlampau bersih pun bahaya juga.

Lebih-lebih lagi, jika anak sedang membesar.

Sebenarnya ia boleh memudaratkan anak-anak.

Ini boleh menyebabkan keradangan dan peningkatan keadaan berbahaya yang lain, seperti asma, alergi dan penyakit autoimun.

Menjadi terlalu bersih adalam sama seperti penggunaan antibiotik yang berlebihan yang membunuh bakteria baik dan mengubah sistem imunisasi tubuh.

  1. Imunisasi Badan Makin Kuat

Laporan oleh saintis mikroba Jack Gilbert mendapati bahawa pendedahan kepada kuman yang terdapat di dalam kotoran sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan jangka panjang anak-anak anda.

Gilbert berkata: “Dummy kotor yang jatuh di lantai – jika anda memasukkannya ke dalam mulut anda dan menjilatnya, dan kemudian memasukkannya kembali ke dalam [mulut mereka] ia sebenarnya akan merangsang sistem imun mereka. Kemudian sistem imun mereka akan menjadi lebih kuat kerana itu.”

  1. Mengekalkan Kesihatan Badan

Bukan hanya membina sistem imun mereka, tetapi kotoran baik untuk kesihatan anak anda secara keseluruhan.

Profesor Brett Finlay, di University of British Columbia, menulis dalam blog HuffPost UK bahawa dengan melindungi anak-anak kita dari kotoran, kita merampas mereka dari pelbagai mikroba, yang mungkin menyebabkan lebih banyak masalah bagi mereka.

  1. Kulit Akan Sembuh Semula Jadi

NHS melaporkan bahawa mempunyai bakteria di permukaan kulit anda, sama seperti bakteria yang berada di luar.

Ia membantu badan anda untuk menghalang sebarang tindak balas imun yang terlalu aktif seperti ruam atau lebam yang menjadi bengkak dan menyakitkan.

Apa Yang Anda Perlu Tahu!

Oleh itu, kebaikan di atas membuktikan bahawa anak-anak tak perlu sentiasa bersih.

Ibu bapa harus membiarkan anak-anak mereka untuk sekali-sekala didedahkan di kawasan luar juga.

  1. Peraturan 5 saat adalah mitos

Mikrob memang memerlukan masa sekejap sahaja iaitu milisaat untuk melekat pada makanan dan menyebarkan bakteria.

Walau bagaimanapun, ia tak mengurangkan jangkitan, namun ia boleh mengurangkan potensi untuk anak didedahkan jangkitan, dan melemahkan sistem imunisasi mereka.

  1. Rumah Bukan Hospital

Dr. Jack Gilbert, salah seorang pengarang buku Dirt Is Good pernah mengatakan bahawa rumah anda tak perlu bersih seperti hospital

“Rumah yang bebas dari kuman mengurangkan peluang pendedahan mikrob yang boleh merangsang dan menguatkan sistem imun anak anda.”

  1. Kain Lembap Lebih Bagus

Dr. Gilbert juga merumuskan bahawa “Kadang-kadang adalah lebih baik untuk mencuci badan mereka dengan menggunakan kain lembap dan membasuh kemaluan dengan air sahaja.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi!

Hubungi kami jika memerlukan perkhidmatan pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

lipas

BAHAYA PIJAK ATAU PUKUL LIPAS SAMPAI MATI

JANGAN PIJAK LIPAS ATAU PUKUL DENGAN TANGAN! Bila anda melihat lipas di kediaman atau dimana-mana, jangan memukulnya sampai mati dengan tangan kosong atau tapak kaki kerana isi perut lipas sangat bahaya. Ini kerana, di dalam perut lipas terdapat cacing halus/lembut yang akan hidup walaupun diluar tubuh lipas. Bila cacing ini sudah berada di luar dari

Pest Control Near Me

8 Reasons Why You Need a Monthly Pest Control Service

The Pest Control Association of Malaysia (MPMA) offers some truly startling statistics, and the numbers help the industry’s aggressive expansion make much more sense. For instance, did you know that approximately one-fifth of all worldwide foods gets consumed or spoiled by rodents? What about the fact that 130,101 cases of dengue (over a 60% increase from 2018) &

pest control services

Pest Control Services: Commercial Pest Control for Warehouse

Commercial Pest Control for Warehouse When you have a large commercial warehouse, you may be wondering what the best option is to get rid of pests from your warehouse. There are two major options that are available, and both have their pros and cons. You can use one of the commercial pest control services that

When Should You Clean Your Storage Tank?

1. Internal Inspections – When it is time for an internal inspection, your tank must be taken out of service, cleaned and prepared for an inspector to enter the storage tank. 2. Changing Products – If you plan to store a different product in your tank, a full tank cleaning might be necessary. If you are switching

Shop
0
Cart
Scroll to Top