Punca Anak Selalu Sakit kerana Terlalu Bersih dan Sentiasa di Rumah

Punca Anak Selalu Sakit

Kadang-kala kalau kawasan terlampau bersih pun bahaya juga.

Lebih-lebih lagi, jika anak sedang membesar.

Sebenarnya ia boleh memudaratkan anak-anak.

Ini boleh menyebabkan keradangan dan peningkatan keadaan berbahaya yang lain, seperti asma, alergi dan penyakit autoimun.

Menjadi terlalu bersih adalam sama seperti penggunaan antibiotik yang berlebihan yang membunuh bakteria baik dan mengubah sistem imunisasi tubuh.

  1. Imunisasi Badan Makin Kuat

Laporan oleh saintis mikroba Jack Gilbert mendapati bahawa pendedahan kepada kuman yang terdapat di dalam kotoran sebenarnya bermanfaat untuk kesihatan jangka panjang anak-anak anda.

Gilbert berkata: “Dummy kotor yang jatuh di lantai – jika anda memasukkannya ke dalam mulut anda dan menjilatnya, dan kemudian memasukkannya kembali ke dalam [mulut mereka] ia sebenarnya akan merangsang sistem imun mereka. Kemudian sistem imun mereka akan menjadi lebih kuat kerana itu.”

  1. Mengekalkan Kesihatan Badan

Bukan hanya membina sistem imun mereka, tetapi kotoran baik untuk kesihatan anak anda secara keseluruhan.

Profesor Brett Finlay, di University of British Columbia, menulis dalam blog HuffPost UK bahawa dengan melindungi anak-anak kita dari kotoran, kita merampas mereka dari pelbagai mikroba, yang mungkin menyebabkan lebih banyak masalah bagi mereka.

  1. Kulit Akan Sembuh Semula Jadi

NHS melaporkan bahawa mempunyai bakteria di permukaan kulit anda, sama seperti bakteria yang berada di luar.

Ia membantu badan anda untuk menghalang sebarang tindak balas imun yang terlalu aktif seperti ruam atau lebam yang menjadi bengkak dan menyakitkan.

Apa Yang Anda Perlu Tahu!

Oleh itu, kebaikan di atas membuktikan bahawa anak-anak tak perlu sentiasa bersih.

Ibu bapa harus membiarkan anak-anak mereka untuk sekali-sekala didedahkan di kawasan luar juga.

  1. Peraturan 5 saat adalah mitos

Mikrob memang memerlukan masa sekejap sahaja iaitu milisaat untuk melekat pada makanan dan menyebarkan bakteria.

Walau bagaimanapun, ia tak mengurangkan jangkitan, namun ia boleh mengurangkan potensi untuk anak didedahkan jangkitan, dan melemahkan sistem imunisasi mereka.

  1. Rumah Bukan Hospital

Dr. Jack Gilbert, salah seorang pengarang buku Dirt Is Good pernah mengatakan bahawa rumah anda tak perlu bersih seperti hospital

โ€œRumah yang bebas dari kuman mengurangkan peluang pendedahan mikrob yang boleh merangsang dan menguatkan sistem imun anak anda.โ€

  1. Kain Lembap Lebih Bagus

Dr. Gilbert juga merumuskan bahawa โ€œKadang-kadang adalah lebih baik untuk mencuci badan mereka dengan menggunakan kain lembap dan membasuh kemaluan dengan air sahaja.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi!

Hubungi kami jika memerlukan perkhidmatan pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

Phobia of mouse

Can Musophobia go away?

Most people have never heard of musophobia, but it could be something that affects you on a daily basis. Before you can determine whether or not you have musophobia, you must first understand what it is. What is Musophobia? Mice and Rodents Overcoming your fear of Musophobia Getting Rid of Rodents and Mice What is

Pest Control

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)

ArtClean Pest Control service as a professional pest controller will ensure to support your compliance to the HACCP requirements and mitigate pest risks that may harm your business especially in the food and production industry. We also provide detailed inspection reports before the process begin which can be used for audit purposes. 1. Conduct a

overhaul cleaning Nabil

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA!

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA! ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐๐š๐ก ๐ง๐š๐ค ๐๐ž๐ค๐š๐ญ! ๐Œ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข ๐ฌ๐ž๐ฆ๐ฎ๐š ๐ž๐ฑ๐œ๐ข๐ญ๐ž๐ ๐ง๐š๐ค ๐ฌ๐š๐ฆ๐›๐ฎ๐ญ ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐ค๐š๐ง? Raya, Raya juga, tapi sebelum tu, korang kena bersihkan rumah dulu sebab kebersihan ni merupakan salah satu aspek yang paling penting semasa musim raya. Masa ni lah orang akan kunjung-mengunjung. Tambahan lagi tahun ni sedara mara sudah boleh

ancaman haiwan perosak

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya Antara ancaman perosak yang paling biasa terjadi di rumah dan premis perniagaan anda ialah tikus, anai-anai, lipas dan tikus. Haiwan ini bukan sahaja tidak menyenangkan untuk dilihat, tetapi juga boleh menimbulkan ancaman yang agak serius kepada kesihatan anda. Kebanyakan serangga perosak ini boleh membawa bakteria dan toksin berbahaya

Shop
0
Cart
Scroll to Top