Asyik Terkena Renjatan Elektrik? Ni Tips Untuk Anda!

renjatan elektrik

Terkena Renjatan Elektrik?

Renjatan elektrik boleh mendatangkan maut kepada seseorang, walau bagaimanapun ia tetap kerap berlaku dan hampir setiap individu pernah melaluinya. Ia berlaku kerana arus elektrik melalui tubuh badan seseorang dan kemudian terjadinya kecerdaan dalaman seperti otot atau organ. Gangguan tersebut boleh memberi kesan pada jantung yang akan mengakibatkan renjatan.

Elektrik statik berlaku lebih kerap pada musim yang lebih sejuk kerana udaranya lebih kering, dan lebih mudah untuk membina elektron di permukaan kulit. Dalam cuaca yang lebih panas, kelembapan di udara membantu elektron menjauh dari anda dengan lebih cepat sehingga anda tak mendapat muatan statik yang besar.

Terdapat juga sesetengah individu yang mudah dan selalu terkena renjatan elektrik. Apabila seseorang atau objek mempunyai elektron tambahan, ia menimbulkan cas negatif. Oleh itu, elektron-elektron ini tertarik pada elektron-elektron positif (sebagai tarikan berlawanan) objek atau orang lain dan sebaliknya. Kejutan yang kadang kala kita rasakan adalah hasil pergerakan pantas elektron-elektron ini

Faktor-faktor ini akan memberi keberangkalian yang berbeza pada setiap individu kerana keadaan sekeliling dan cuaca juga mempengaruhi proses renjatan elektrik tersebut. Oleh itu, setiap individu harus sentiasa berwaspada dan mengambil langkah selamat untuk mengelak perkara ini berlaku.

  1. Elak Sentuhan Dengan Tangan Basah

Kita tidak boleh menyentuh peralatan elektrik dengan tangan yang basah kerana badan kita adalah pengalir elektrik yang baik dan kerana kita mungkin terkena renjatan elektrik. Pengalir membenarkan elektrik melaluinya dan begitu juga badan kita. Seseorang harus menggunakan penebat jika mereka bersentuhan dengan air.

  1. Elak Pegang Wayar Hidup Dengan Tangan

Matikan semua sumber kuasa atau keluarkan sumber dari litar sepenuhnya sebelum sentuh. Salah satu muslihat yang digunakan oleh juruelektrik adalah dengan menyimpan tangan kiri di dalam poket ketika bekerja dengan peralatan elektrik.

  1. Jangan Baiki Sendiri

Jika anda tak mahir membaiki soket atau barang elektronik yang rosak. Anda lebih disyorkan untuk tak membaikinya sendiri dan meminta tolng yang lebih arif atau menelefon pakar juruelektrik untuk mendapatkan nasihat atau cara membaiki dengan lebih baik.

  1. Matikan suis

Hanya menggunakan soket suis tidak selamat kerana suisnya boleh rosak. Sekiranya dibiarkan terpasang, banyak perkakas masih mempunyai kuasa yang mengalir melaluinya walaupun kelihatan seperti tak berfungsi. Selain memastikan anda lebih selamat, mematikan dan mencabut barang di dinding akan menjimatkan elektrik dan wang anda!

  1. Tutup lampu sebelum baiki

Matikan lampu sebelum mengganti mentol yang terbakar, dan pastikan tak ada yang menyentuh suis semasa anda bekerja. Sekiranya lampu tidak disambungkan ke suis, contohnya lampu tempat tidur atau lantai. Cabut plag sebelum mengganti mentol.

  1. Barang elektronik di dalam tandas

Air membawa elektrik dengan cekap. Jadi, bilik mandi mungkin merupakan bilik yang paling berbahaya di rumah berkenaan dengan keselamatan elektrik. Akibat kejutan elektrik jauh lebih teruk di bilik mandi atau bilik mandi kerana kulit basah mengurangkan daya tahan badan.

  1. Kabel Rosak

Jangan sekali-kali menggunakan kabel sambungan yang rosak. Bahkan kabel sambungan yang sedikit rosak boleh menyebabkan kemalangan. Selain itu, anda dilarang menyembunyikan kabel sambungan di bawah permaidani. Lama kelamaan, ia boleh menjadi rosak dan menyebabkan kebakaran. Sekiranya anda mempunyai anak kecil, jauhkan kabel sambungan. Kanak-kanak mungkin mengunyahnya dan mengalami kejutan elektrik yang serius.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

Phobia of mouse

Can Musophobia go away?

Most people have never heard of musophobia, but it could be something that affects you on a daily basis. Before you can determine whether or not you have musophobia, you must first understand what it is. What is Musophobia? Mice and Rodents Overcoming your fear of Musophobia Getting Rid of Rodents and Mice What is

Pest Control

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)

ArtClean Pest Control service as a professional pest controller will ensure to support your compliance to the HACCP requirements and mitigate pest risks that may harm your business especially in the food and production industry. We also provide detailed inspection reports before the process begin which can be used for audit purposes. 1. Conduct a

overhaul cleaning Nabil

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA!

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA! ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐๐š๐ก ๐ง๐š๐ค ๐๐ž๐ค๐š๐ญ! ๐Œ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข ๐ฌ๐ž๐ฆ๐ฎ๐š ๐ž๐ฑ๐œ๐ข๐ญ๐ž๐ ๐ง๐š๐ค ๐ฌ๐š๐ฆ๐›๐ฎ๐ญ ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐ค๐š๐ง? Raya, Raya juga, tapi sebelum tu, korang kena bersihkan rumah dulu sebab kebersihan ni merupakan salah satu aspek yang paling penting semasa musim raya. Masa ni lah orang akan kunjung-mengunjung. Tambahan lagi tahun ni sedara mara sudah boleh

ancaman haiwan perosak

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya Antara ancaman perosak yang paling biasa terjadi di rumah dan premis perniagaan anda ialah tikus, anai-anai, lipas dan tikus. Haiwan ini bukan sahaja tidak menyenangkan untuk dilihat, tetapi juga boleh menimbulkan ancaman yang agak serius kepada kesihatan anda. Kebanyakan serangga perosak ini boleh membawa bakteria dan toksin berbahaya

Shop
0
Cart
Scroll to Top