Keselamatan yang Harus Kita Pastikan Sekiranya Ada Api

Kebakaran rumah berada dalam jumlah yang agak kurang untuk beberapa tahun kebelakangan ini. Namun, jumlahnya dikira masih tinggi dan tak boleh diabaikan. Bukan setakat membahayakan harta benda, malah, ia meragut banyak nyawa sekali gus.

Walaupun ramai tahu untuk melakukan perkara-perkara yang bersesuaian sekiranya kebakaran berlaku. Masih terdapat segelintir dari kita yang cenderung untuk tak peka dan lupa untuk melakukan perkara sedemikian demi menyelamatkan nyawa. Sebelum ada anggota bomba datang menyelamat, kita sendiri harus pelajari untuk menyelamatkan nyawa kita dan orang lain.

Sebuah laporan mendapati bahawa 2500 nyawa diragut setiap tahun kerana kebakaran. Di samping itu, hampir berjuta-juta kehilangan harta benda dan aset telah rugi setiap tahun. Jadi, kita harus fikirkan tentang cara-cara yang harus kita berjaga-jaga dari sekarang.

Pasang Alat Pengesan Asap

Alat pengesan asap sentiasa diwajibkan untuk bangunan tinggi, jadi ia adalah diharuskan untuk pemilik sesebuah kediaman untuk memastikan alat tersebut boleh digunakan.

Perkara yang harus anda ketahui tentang penjagaan alat pengesan asap ini adalah pastikan ia berada dalam keadaan yang boleh berfungsi dan dipasang dengan betul. Selain itu, tukar bateri sekali setahun dan pastikan ia diperiksa. Seterusnya, tukarkan alat tersebut 10 hingga 12 tahun.

Oleh itu, alat pengesan asap ini harus ada di setiap tingkat rumah. Ia patut diletakkan di dalam dapur atau bilik tidur. Ramai yang masih tak menganggap ia penting untuk mencegah kebakaran. Walau bagaimanapun, ia dapat membantu orang rumah berada dalam keadaan bersedia jika terdapat asap atau keberangkalian terbakar.

Pemadam api

Jika anda tinggal di mana-mana sahaja pastikan alat pemadam api disediakan supaya ia dapat memadam api semasa kecemasan. Pastikan anda meletakkannya di tempat yang mudah dijangkau.

Pemadam api ini harus sentiasa diperiksa secara berkala. Dan, anda harus tahu cara menggunakannya. Jika anda perlu diajar untuk menggunakan alat tersebut. Anda diharapkan untuk menghubungi pihak bomba berdekatan untuk mendapatkan latihan.

Ajar anak-anak anda

keselamatan kebakaran

Ibu bapa perlu mengajar anak-anak mereka tentang kebakaran dan langkah-langkah yang harus diambil jika sesuatu kemalangan kebakaran terjadi. Terdapat sebuah laporan menunjukkan bahawa 10,000 kebakaran terjadi setiap tahun adalah berpunca dari kanak-kanak yang bermain dengan pemetik api. Jadi, ibu bapa harus pantau dan memberitahu apa yang perlu untuk mengelak kebakaran yang tak disengajakan terjadi.

Rancangkan cara keluar

Pastikan keluarga dan juga anda mengetahui tentang kawasan rumah anda dan jika terdapat pintu belakang atau tempat keluar yang tersorok. Sekiranya terdapa apa-apa kebakaran, ia mudah untuk digunakan dan dapat menyelamatkan nyawa mereka juga.

Selain itu, pastikan anda memberitahu tentang cara yang senang untuk mereka langkah keluar dan langkah-langkah yang perlu diambil sekiranya kebakaran berlaku. Perkara ini patut dipratikkan dan dibincangkan antara anda dan keluarga.

Semua dalam keadaan berfungsi

keselamatan kebakaran

Periksa setiap alat pencegahan kebakaran yang telah dipasang di dalam rumah berada dalam keadaan berfungsi. Sekiranya terdapat kerosakan, jadikan ia keutamaan untuk diperbaiki dengan cepat. Anda harus sentiasa ingati bahawa kebakaran boleh terjadi bila-bila masa sahaja

Komunikasi keluarga

Setelah semuanya berada dalam keadaan yang baik, anda harus memastikan setiap ahli keluarga ketahui cara menghubungi nombor kecemasan dan bagaimana untuk hubungi antara satu sama lain supaya tiada yang tersekat atau tersangkut di kawasan yang terjadi kebakaran.

Anda perlukan alat pemadam api dan alat pengesan asap? Jom hubungi kami sekarang! Diluluskan SIRIM, kualiti terbaik dengan harga yang terendah. Hanya di ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

lipas

BAHAYA PIJAK ATAU PUKUL LIPAS SAMPAI MATI

JANGAN PIJAK LIPAS ATAU PUKUL DENGAN TANGAN! Bila anda melihat lipas di kediaman atau dimana-mana, jangan memukulnya sampai mati dengan tangan kosong atau tapak kaki kerana isi perut lipas sangat bahaya. Ini kerana, di dalam perut lipas terdapat cacing halus/lembut yang akan hidup walaupun diluar tubuh lipas. Bila cacing ini sudah berada di luar dari

Pest Control Near Me

8 Reasons Why You Need a Monthly Pest Control Service

The Pest Control Association of Malaysia (MPMA) offers some truly startling statistics, and the numbers help the industry’s aggressive expansion make much more sense. For instance, did you know that approximately one-fifth of all worldwide foods gets consumed or spoiled by rodents? What about the fact that 130,101 cases of dengue (over a 60% increase from 2018) &

pest control services

Pest Control Services: Commercial Pest Control for Warehouse

Commercial Pest Control for Warehouse When you have a large commercial warehouse, you may be wondering what the best option is to get rid of pests from your warehouse. There are two major options that are available, and both have their pros and cons. You can use one of the commercial pest control services that

When Should You Clean Your Storage Tank?

1. Internal Inspections – When it is time for an internal inspection, your tank must be taken out of service, cleaned and prepared for an inspector to enter the storage tank. 2. Changing Products – If you plan to store a different product in your tank, a full tank cleaning might be necessary. If you are switching

Shop
0
Cart
Scroll to Top