Cara Mengurangkan Debu dan Menjadikan Rumah Bersih

jadikan rumah bersih

Cara Mengurangkan Debu Dan Menjadikan Rumah Anda Bersih

Pernah tak anda dapati diri anda sentiasa bersin atau mata berair ketika berada di rumah.

Kemungkinan besar, anda mempunyai alahan habuk atau rumah anda kurang dibersihkan.

Kami telah senaraikan cara-cara yang anda boleh lakukan untuk menangani masalah ini!

1. Sapu rumah anda setiap minggu

jadikan rumah bersih

Jika terdapat kawasan di mana anda tak perlu vakum, gunakan penyapu dan debu untuk menyapu lantai.

Amalkan menyapu kawasan rumah anda sekurang-kurangnya sekali seminggu tetapi lebih elok sekira-kiranya dua ke tiga kali dalam seminggu.

2. Dehumidifier

jadikan rumah bersih

Dehumidifier akan membantu mengurangkan tahap kelembapan di dalam rumah dan merupakan salah satu cara terbaik untuk membantu kawalanย  habuk.

Terdapat pelbagai jenis dehumidifier yang anda boleh pilih agar sesuai dengan rumah anda.

3. Vakum kerap

jadikan rumah bersih

Vakum rumah anda untuk menyedut semua habuk yang mungkin tak kelihatan dengan mata kasar, terutamanya kawasan berhabuk seperti lorong dan ruang tamu.

4. Kain microfiber

Gunakan kain mikrofiber untuk lap perabot dan permukaan.

Sebab kenapa kain ini sangat disarankan adalah ia mengandungi lebih banyak serat dan berpotensi untuk menghapuskan debu terkecil sekali pun.

5. Letakkan kasut di luar rumah

Ramai yang meletakkan kasut di dalam rumah kerana ia lebih selamat.

Tetapi, lebih ideal jika anda meletakkan ia di luar kerana kotoran yang melekat pada kasut anda akan kemudian bertukar kepada habuk apabila kering.

6. Letakkan permainan di dalam rak

Jika anak anda sensitif terhadap habuk, maka ia adalah idea yang baik untuk mencari idea baru menyesuaikan barang-barangan di dalam bilik anak-anak anda.

Beli mainan yang boleh dibasuh, diperbuat daripada kayu, getah atau plastik, dan simpan di dalam kotak besar supaya habuk tak akan masuk.

7. Lantai kayu

Karpet mengandungi banyak habuk yang tersekat dan setiap kali anda pijak, anda akan meninggalkan habuk atasnya.

Jadi, skiranya anda tak gemar menggunakan karpet. Anda boleh mencari lantai yang diperbuat dari kayu atau permukaan keras.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi!

Hubungi kami jika memerlukan perkhidmatan pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

Phobia of mouse

Can Musophobia go away?

Most people have never heard of musophobia, but it could be something that affects you on a daily basis. Before you can determine whether or not you have musophobia, you must first understand what it is. What is Musophobia? Mice and Rodents Overcoming your fear of Musophobia Getting Rid of Rodents and Mice What is

Pest Control

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)

ArtClean Pest Control service as a professional pest controller will ensure to support your compliance to the HACCP requirements and mitigate pest risks that may harm your business especially in the food and production industry. We also provide detailed inspection reports before the process begin which can be used for audit purposes. 1. Conduct a

overhaul cleaning Nabil

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA!

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA! ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐๐š๐ก ๐ง๐š๐ค ๐๐ž๐ค๐š๐ญ! ๐Œ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข ๐ฌ๐ž๐ฆ๐ฎ๐š ๐ž๐ฑ๐œ๐ข๐ญ๐ž๐ ๐ง๐š๐ค ๐ฌ๐š๐ฆ๐›๐ฎ๐ญ ๐‘๐š๐ฒ๐š ๐ค๐š๐ง? Raya, Raya juga, tapi sebelum tu, korang kena bersihkan rumah dulu sebab kebersihan ni merupakan salah satu aspek yang paling penting semasa musim raya. Masa ni lah orang akan kunjung-mengunjung. Tambahan lagi tahun ni sedara mara sudah boleh

ancaman haiwan perosak

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya Antara ancaman perosak yang paling biasa terjadi di rumah dan premis perniagaan anda ialah tikus, anai-anai, lipas dan tikus. Haiwan ini bukan sahaja tidak menyenangkan untuk dilihat, tetapi juga boleh menimbulkan ancaman yang agak serius kepada kesihatan anda. Kebanyakan serangga perosak ini boleh membawa bakteria dan toksin berbahaya

Shop
0
Cart
Scroll to Top