CARA-CARA MENGENDALIKAN MAKANAN

keracunan makanan

CARA-CARA MENGENDALIKAN MAKANAN

Kekurangan kebersihan semasa mengendalikan makanan boleh menyebabkan keracunan makanan, penyakit dan kematian kepada pengguna.

Sebagai contoh ketika penyembelihan, pemprosesan, penyimpanan, pengedaran, pengangkutan dan penyediaan.

Makanan boleh tercemar dalam pelbagai situasi.

Kebersihan makanan sangat penting oleh sebab-sebab berikut;

1. Bakteria, parasit dan virus yang terdapat dalam makanan boleh menyebabkan keracunan makanan.

Ramai terkena keracunan makanan serta jatuh sakit kerana makanan atau minuman yang telah tercemar.

2. Keracunan makanan boleh menyebabkan dehidrasi dan berpotensi menjadi masalah yang lebih serius seperti kegagalan buah pinggang dan lebih teruk lagi menyebabkan kematian.

3. Anda tidak boleh hanya mentafsirkan keadaannya dengan pancaindera anda walaupun ada beberapa cara untuk memeriksa keadaan makanan.

Pengurusan makanan dan amalan penyimpanan makanan yang betul sangat membantu mencegah patogen daripada membiak, mencemarkan makanan dan menyebabkan keracunan makanan kepada individu.

Tindakan berikut dapat dilakukan untuk mengelakkan semua itu terjadi:

Mengikuti SOP pengendalian makanan

Punca keracunan makanan biasanya datang dari individu sendiri seperti bersin atau batuk.

Terutama pengendali makanan mestilah memakai sarung tangan, topeng, menutup rambut mereka, memakai pakaian yang sesuai dan melakukan vaksinasi anti-typhoid.

Mengetahui punca pencemaran

Boleh dikatakan sebahagian besar penyebab keracunan makanan datang dari jangkitan haiwan. Inilah sebabnya mengapa anda harus memastikan persekitaran bebas dari haiwan peliharaan, serangga dan tikus.

Haiwan tersebut boleh menjadi pembawa yang menyebabkan kematian!

Pastikan suhu yang betul

Penting untuk mengetahui suhu memasak dan penyimpanan makanan yang betul.

Tujuannya adalah untuk mengelakkan pengguna dan orang lain daripada diserang oleh mikroorganisma yang dapat menyumbang keracunan makanan kepada individu.

Akhir sekali, kebersihan makanan adalah tindakan berjaga-jaga yang diperlukan untuk memastikan keselamatan pengeluaran makanan dan mengelakkan keracunan makanan.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi!

Hubungi kami jika memerlukan perkhidmatan pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

lipas

BAHAYA PIJAK ATAU PUKUL LIPAS SAMPAI MATI

JANGAN PIJAK LIPAS ATAU PUKUL DENGAN TANGAN! Bila anda melihat lipas di kediaman atau dimana-mana, jangan memukulnya sampai mati dengan tangan kosong atau tapak kaki kerana isi perut lipas sangat bahaya. Ini kerana, di dalam perut lipas terdapat cacing halus/lembut yang akan hidup walaupun diluar tubuh lipas. Bila cacing ini sudah berada di luar dari

Pest Control Near Me

8 Reasons Why You Need a Monthly Pest Control Service

The Pest Control Association of Malaysia (MPMA) offers some truly startling statistics, and the numbers help the industry’s aggressive expansion make much more sense. For instance, did you know that approximately one-fifth of all worldwide foods gets consumed or spoiled by rodents? What about the fact that 130,101 cases of dengue (over a 60% increase from 2018) &

pest control services

Pest Control Services: Commercial Pest Control for Warehouse

Commercial Pest Control for Warehouse When you have a large commercial warehouse, you may be wondering what the best option is to get rid of pests from your warehouse. There are two major options that are available, and both have their pros and cons. You can use one of the commercial pest control services that

When Should You Clean Your Storage Tank?

1. Internal Inspections – When it is time for an internal inspection, your tank must be taken out of service, cleaned and prepared for an inspector to enter the storage tank. 2. Changing Products – If you plan to store a different product in your tank, a full tank cleaning might be necessary. If you are switching

Shop
0
Cart
Scroll to Top