CARA-CARA MENGENDALIKAN MAKANAN

keracunan makanan

CARA-CARA MENGENDALIKAN MAKANAN

Kekurangan kebersihan semasa mengendalikan makanan boleh menyebabkan keracunan makanan, penyakit dan kematian kepada pengguna.

Sebagai contoh ketika penyembelihan, pemprosesan, penyimpanan, pengedaran, pengangkutan dan penyediaan.

Makanan boleh tercemar dalam pelbagai situasi.

Kebersihan makanan sangat penting oleh sebab-sebab berikut;

1. Bakteria, parasit dan virus yang terdapat dalam makanan boleh menyebabkan keracunan makanan.

Ramai terkena keracunan makanan serta jatuh sakit kerana makanan atau minuman yang telah tercemar.

2. Keracunan makanan boleh menyebabkan dehidrasi dan berpotensi menjadi masalah yang lebih serius seperti kegagalan buah pinggang dan lebih teruk lagi menyebabkan kematian.

3. Anda tidak boleh hanya mentafsirkan keadaannya dengan pancaindera anda walaupun ada beberapa cara untuk memeriksa keadaan makanan.

Pengurusan makanan dan amalan penyimpanan makanan yang betul sangat membantu mencegah patogen daripada membiak, mencemarkan makanan dan menyebabkan keracunan makanan kepada individu.

Tindakan berikut dapat dilakukan untuk mengelakkan semua itu terjadi:

Mengikuti SOP pengendalian makanan

Punca keracunan makanan biasanya datang dari individu sendiri seperti bersin atau batuk.

Terutama pengendali makanan mestilah memakai sarung tangan, topeng, menutup rambut mereka, memakai pakaian yang sesuai dan melakukan vaksinasi anti-typhoid.

Mengetahui punca pencemaran

Boleh dikatakan sebahagian besar penyebab keracunan makanan datang dari jangkitan haiwan. Inilah sebabnya mengapa anda harus memastikan persekitaran bebas dari haiwan peliharaan, serangga dan tikus.

Haiwan tersebut boleh menjadi pembawa yang menyebabkan kematian!

Pastikan suhu yang betul

Penting untuk mengetahui suhu memasak dan penyimpanan makanan yang betul.

Tujuannya adalah untuk mengelakkan pengguna dan orang lain daripada diserang oleh mikroorganisma yang dapat menyumbang keracunan makanan kepada individu.

Akhir sekali, kebersihan makanan adalah tindakan berjaga-jaga yang diperlukan untuk memastikan keselamatan pengeluaran makanan dan mengelakkan keracunan makanan.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi!

Hubungi kami jika memerlukan perkhidmatan pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

tips room look bigger

TIPS TO MAKE SMALL ROOM LOOK BIGGER

TIPS TO MAKE SMALL ROOM LOOK BIGGER If you live in a small home, you should not have to make sacrifices when it comes to your floor plan. Armed with a little creative thinking, you might just be surprised by what you can achieve. From shapeshifting furniture to slimline appliances and nifty storage hacks, here

panduan sebelum bercuti

PANDUAN SEBELUM MENINGGALKAN RUMAH UNTUK PERGI BERCUTI

PANDUAN SEBELUM MENINGGALKAN RUMAH UNTUK PERGI BERCUTI Ingin pergi bercuti tetapi risau untuk meninggalkan rumah? Perasaan risau dan khawatir ini sering timbul dalam diri semua orang kerana perlu meninggalkan rumah buat tempoh yang lama atau pergi bercuti. Kenapa perasaan ini muncul? Sudah pastilah kerana kurang persiapan tentang perkara yang perlu dilakukan sebelum meningggalkan rumah untuk

vakum tidak sedut habuk

KENAPA VAKUM TIDAK SEDUT HABUK DENGAN PADU?

KENAPA VAKUM TIDAK SEDUT HABUK DENGAN PADU? Apabila mengemas dan membersihkan rumah, pasti anda ingin semua kerja berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan. Perkara paling utama yang diinginkan semasa mengemas rumah semestinya segala tugasan disiapkan dengan cepat kerana tidak mahu menghabiskan masa dan tenaga untuk membersihkan rumah sahaja. Pada era moden ini, terdapat banyak teknologi

lose belly fat

SIMPLE WAY TO LOSE BELLY FAT IN 2 MONTHS

SIMPLE WAY TO LOSE BELLY FAT Simple way to lose belly fat? Belly fat is the excessive abdominal fats around your belly. There are a few factors of belly fat such as eating many fast foods or fried foods, white flour, white rice, alcoholic beverages and even drink whole milk. Belly fats are harmful, and

Scroll to Top