Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya

ancaman haiwan perosak

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya

Antara ancaman perosak yang paling biasa terjadi di rumah dan premis perniagaan anda ialah tikus, anai-anai, lipas dan tikus.

Haiwan ini bukan sahaja tidak menyenangkan untuk dilihat, tetapi juga boleh menimbulkan ancaman yang agak serius kepada kesihatan anda.

Kebanyakan serangga perosak ini boleh membawa bakteria dan toksin berbahaya ke dalam makanan anda, dan anda harus mengambil tindakan segera untuk menghapuskannya.

Ancaman Haiwan Perosak

Berikut adalah beberapa serangga perosak yang biasa dan puncanya.

Berikut terdapat beberapa perosak yang paling biasa dan puncanya.

Serangga perosak adalah punca wabak penyakit yang serius dan sukar dikawal.

Sesetengah perosak malah boleh merebak dan mencetuskan penularan virus dan penyakit serius lain.

Anda boleh mengurangkan kesan makhluk perosak ini terhadap kesihatan awam dengan menggunakan racun perosak yang berkesan untuk menghalangnya daripada merebak dan membiak.

Berikut adalah beberapa ancaman perosak biasa.

Mereka boleh menimbulkan pelbagai masalah, termasuk kerosakan struktur pada rumah anda, pencemaran makanan dan risiko kesihatan.

Menyimpan makanan berasaskan produk adalah kebimbangan penting.

Serangga ini boleh mencemarkan kuantiti hasil yang banyak. Ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna.

Perhatikan penyamaran di sekitar tumpahan makanan dan produk makanan. Serangan jenis ini juga boleh mengakibatkan makanan tercemar.

Selain tidak sedap dipandang, ia boleh merosakkan perniagaan anda.

Pastikan anda mendapatkan syarikat kawalan perosak anda untuk melakukan pemeriksaan sebelum serangan serius berlaku.

  • Anai-anai

Ancaman Haiwan Perosak

Betul, anai-anai sebenarnya punca paling banyak kerosakan rumah.

Menyebabkan lebih RM40 juta kerosakan harta benda setiap tahun, perosak ini mampu memakan rumah anda dari dalam ke luar, tanpa menunjukkan sebarang tanda sehingga terlambat!

Apa yang lebih teruk, anai-anai biasanya tidak dilindungi oleh insurans jadi jika anda memilikinya, lebih baik anda bersedia untuk mengeluarkan ribuan ringgit.

Dalam senario terburuk, anai-anai boleh menyebabkan kematian dengan bumbung atau dinding runtuh.

Nasib baik, dengan penyelesaian anai-anai dari ArtClean, anda boleh menghalang anai-anai daripada menyerang dengan mudah.

  • Nyamuk

Ancaman Haiwan Perosak

Satu lagi ancaman biasa yang diketahui oleh ramai rakyat Malaysia ialah nyamuk.

Denggi adalah masalah serius, terutamanya sekarang kerana simptomnya sangat mirip dengan COVID-19.

Malangnya, rakyat Malaysia semakin tidak peka terhadap bahaya nyamuk.

Ia telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian kita.

Itu tidak sepatutnya berlaku!

Serangan nyamuk harus diuruskan untuk melindungi keluarga anda daripada dijangkiti denggi dan anda boleh melakukannya dengan penyelesaian nyamuk dari ArtClean.

Ancaman Perosak Utama untuk Premis Perniagaan

Apabila bercakap tentang perniagaan, perosak bukanlah perkara yang boleh ditertawakan.

Perosak boleh menyebabkan kerosakan serius kepada hasil perniagaan dalam bentuk produk yang rosak, penutupan paksa dan reputasi yang rosak.

Tetapi untuk menjadikan perkara lebih rumit, bergantung pada jenis perniagaan, anda akan mempunyai pelbagai jenis ancaman perosak!

Jadi satu saiz sesuai untuk semua kawalan perosak tidak akan menyelesaikan masalah anda.

Banyak perniagaan lambat menyesuaikan diri dengan cara baharu kawalan perosak, terutamanya penyelesaian perosak digital.

Pakar kawalan perosak menggunakan penyelesaian yang bertanggungjawab secara sosial secara saintifik untuk bukan sahaja melindungi perniagaan, tetapi juga kesihatan awam.

Jadi berikut ialah ancaman paling biasa yang dihadapi oleh kebanyakan perniagaan yang memerlukan pengendali kawalan perosak profesional.

  • Tikus

Ancaman Haiwan Perosak

Tikus kemungkinan besar adalah serangan paling teruk yang boleh dialami oleh perniagaan, tidak kira dalam industri apa pun anda berada.

Tikus boleh masuk ke kedai makanan dengan mudah, meninggalkan air kencing dan najis di merata-rata, menyebarkan penyakit maut dan juga boleh menyebabkan kebakaran akibat mengunyah wayar elektrik.

Lebih memburukkan keadaan, tikus adalah pakar dalam memasuki bangunan dan premis dan amat sukar untuk diuruskan tanpa pengendali kawalan perosak yang pakar.

  • Lipas

Lipas datang terbang masuk semula kerana perosak ini lebih teruk untuk perniagaan berbanding rumah.

Selain daripada apa yang kami kongsikan sebelum ini, apabila mana-mana pelanggan atau tetamu melihat lipas, mereka boleh membuat tontonan besar dan juga menyiarkannya dalam talian.

Sebaik sahaja perkataan dikeluarkan, anda boleh menjangkakan reputasi perniagaan menurun secara drastik, yang menjejaskan jualan dan hasil.

  • Lalat

Jika perniagaan anda berkaitan dengan makanan, lalat akan menjadi satu lagi kebimbangan pada dulang anda.

Perosak ini sinonim dengan persekitaran yang kotor dan proses yang tidak bersih.

Sama seperti lipas, ia boleh menyebabkan keracunan makanan dan menyebabkan reputasi perniagaan anda jatuh.

Lalat mempunyai gangguan tambahan apabila terbang mengganggu tetamu dan pelanggan anda, yang boleh mengubah potensi jualan menjadi ulasan negatif.

Nasib baik ArtClean mempunyai pelbagai penyelesaian untuk kawalan lalat sedia untuk anda.

Seperti yang anda lihat, sama ada rumah anda atau perniagaan anda, perosak boleh menjadi masalah serius jika tidak dirawat dengan betul.

Itulah sebabnya Hari Perosak Sedunia adalah sangat penting untuk memaklumkan semua orang tentang bahaya perosak dan peranan pengurusan kawalan perosak yang betul.

Jadi apabila anda mengabaikan perosak seterusnya, ingat bahaya yang boleh ditimbulkannya kepada diri sendiri, keluarga dan perniagaan anda.

ArtClean boleh membantu menguruskan serangan perosak anda dengan rawatan berkesan kami.

Ketahui lebih lanjut dengan menghubungi +60 3-7734 3160 atau melayari laman web kami.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

Pest Control Near Me

8 Reasons Why You Need a Monthly Pest Control Service

The Pest Control Association of Malaysia (MPMA) offers some truly startling statistics, and the numbers help the industry’s aggressive expansion make much more sense. For instance, did you know that approximately one-fifth of all worldwide foods gets consumed or spoiled by rodents? What about the fact that 130,101 cases of dengue (over a 60% increase from 2018) &

pest control services

Pest Control Services: Commercial Pest Control for Warehouse

Commercial Pest Control for Warehouse When you have a large commercial warehouse, you may be wondering what the best option is to get rid of pests from your warehouse. There are two major options that are available, and both have their pros and cons. You can use one of the commercial pest control services that

When Should You Clean Your Storage Tank?

1. Internal Inspections – When it is time for an internal inspection, your tank must be taken out of service, cleaned and prepared for an inspector to enter the storage tank. 2. Changing Products – If you plan to store a different product in your tank, a full tank cleaning might be necessary. If you are switching

Phobia of mouse

Can Musophobia go away?

Most people have never heard of musophobia, but it could be something that affects you on a daily basis. Before you can determine whether or not you have musophobia, you must first understand what it is. What is Musophobia? Mice and Rodents Overcoming your fear of Musophobia Getting Rid of Rodents and Mice What is

Shop
0
Cart
Scroll to Top