AIR MENITIK DARI AIRCOND? KENAPA?

air cond menitik

AIR MENITIK DARI AIRCOND?

Malaysia merupakan negara yang terletak di doldrum khatulistiwa, jadi penggunaan pendingin hawa atau lebih dipanggil aircond adalah antara perkakas rumah yang penting.

Walau bagaimanapun, air aircond menitik dan cenderung mengalami masalah dari masa ke masa kerana alasan seperti kekurangan penyelenggaraan yang betul, penggunaan berterusan, dan cuaca yang sering berubah.

Semua perkara tersebut mengakibatkan aircond rosak.

Dari semua masalah yang menimpa biasanya air aircond menitik dan bocor.

Sekiranya air aircond menitik, anda pasti berasa tertekan kerana air aircond sentiasa berada di lantai dan gagal memberi penyejukan yang cukup di dalam bilik.

Terdapat pelbagai sebab berlaku masalah terhadap air aircond menitik kerana setiap perkakas yang terdapat di rumah memerlukan pemeriksaan yang betul bagi memastikan ia berfungsi buat masa yang lama.

Tapi, terlebih dahulu kita perlulah mengetahui punca air aircond menitik.

Apakah punca air aircond menitik?

  • Kebocoran udara

Kebocoran udara adalah salah satu sebab air aircond menitik dan bocor.

Bagi fungsi yang optimum, udara yang mencapai aircond harus melewati lubang udara. Kerosakan berlaku apabila udara tidak melalui lubang udara yang sepatutnya.

Bagi mengelak air aircond menitik, anda perlu mengesahkan sama ada aircond mengalami kebocoran udara.

Anda harus memeriksa adakah ada kebocoran udara melalui besi penghadang di sekitar lubang udara. Sekiranya terdapat kebocoran udara, anda perlu mengambil langkah-langkah penyelesaian.

  • Penapis udara kotor dan tersumbat

Sekiranya penapis udara tersumbat atau kotor, aliran udara ke penyejat terhalang dan menyebabkan penurunan suhu. Sekiranya gegelung menjadi terlalu sejuk, ia akan membeku. Apabila pendingin udara dimatikan, unit dalaman akan berhenti menyedut udara ke bahagian dalam, yang kemudian menyebabkan pemanasan dan mengakibatkan pencairan ais terkumpul. Sekiranya ais lebur ini mengisi kapasiti dulang titisan, ia menyebabkan kebocoran dan air aircond menitik.

  • Saluran pembuangan tersumbat

Penyumbatan di saluran pembuangan menjadikan aircond anda tidak berfungsi. Masalah ini berlaku kerana terdapat pengumpulan serpihan dan kulat yang berlebihan. Apabila bahan-bahan ini terkumpul di saluran, ia menyebabkan kelewatan aliran air keluar dari aircond. Ini boleh menyebabkan tumpahan air berlebihan dan air aircond menitik.

  • Pam pemeluwapan rosak

Pam pemeluwapan adalah peranti yang terletak di bawah gegelung penyejuk. Fungsi pam adalah mengalirkan air secara menyeluruh sehingga kebocoran dapat dicegah. Apabila pam rosak atau tidak berfungsi kerana terkumpulnya habuk dan kotoran, ia mengakibatkan air aircond menitik.

  • Gegelung kondensor aircond bocor

Kondensor aircond anda terletak di luar rumah anda. Unit ini merangkumi gegelung kondensor, pemampat, dan motor blower. Oleh kerana unit ini terletak di luar, kemungkinan terkumpul serpihan dan kotoran, yang mengakibatkan penyumbatan boleh berlaku. Ini adalah salah satu masalah yang paling biasa dialami oleh pemilik aircond.

  • Pemasangan aircond yang tidak sempurna

Sekiranya unit aircond tidak dipasang dengan betul, itu mungkin menjadi sebab utama kebocoran air dan air aircond menitik. Semasa memasang aircond, pastikan bahagian depan lebih sejuk daripada bahagian belakang. Dengan memastikan ini, air akan disalirkan dengan betul sehingga tidak bocor.

Cara mudah untuk membaiki aircond menitik air

  • Cara mudah bagi anda untuk membaiki aircond menitik air di rumah adalah dengan membuka casing luar aircond. Kemudian, bersihkan saluran air dan takungan aircond.
  • Di samping itu, anda perlu buang air dalam paip lalu sedut habut dalam paip dengan menggunakan vacuum cleaner.
  • Pasang semula aircond.
  • Pastikan anda menelefon perkhidmatan membaiki pendingin hawa jika air aircond menitik dan masih bocor.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

tips room look bigger

TIPS TO MAKE SMALL ROOM LOOK BIGGER

TIPS TO MAKE SMALL ROOM LOOK BIGGER If you live in a small home, you should not have to make sacrifices when it comes to your floor plan. Armed with a little creative thinking, you might just be surprised by what you can achieve. From shapeshifting furniture to slimline appliances and nifty storage hacks, here

panduan sebelum bercuti

PANDUAN SEBELUM MENINGGALKAN RUMAH UNTUK PERGI BERCUTI

PANDUAN SEBELUM MENINGGALKAN RUMAH UNTUK PERGI BERCUTI Ingin pergi bercuti tetapi risau untuk meninggalkan rumah? Perasaan risau dan khawatir ini sering timbul dalam diri semua orang kerana perlu meninggalkan rumah buat tempoh yang lama atau pergi bercuti. Kenapa perasaan ini muncul? Sudah pastilah kerana kurang persiapan tentang perkara yang perlu dilakukan sebelum meningggalkan rumah untuk

vakum tidak sedut habuk

KENAPA VAKUM TIDAK SEDUT HABUK DENGAN PADU?

KENAPA VAKUM TIDAK SEDUT HABUK DENGAN PADU? Apabila mengemas dan membersihkan rumah, pasti anda ingin semua kerja berjalan dengan lancar tanpa sebarang gangguan. Perkara paling utama yang diinginkan semasa mengemas rumah semestinya segala tugasan disiapkan dengan cepat kerana tidak mahu menghabiskan masa dan tenaga untuk membersihkan rumah sahaja. Pada era moden ini, terdapat banyak teknologi

lose belly fat

SIMPLE WAY TO LOSE BELLY FAT IN 2 MONTHS

SIMPLE WAY TO LOSE BELLY FAT Simple way to lose belly fat? Belly fat is the excessive abdominal fats around your belly. There are a few factors of belly fat such as eating many fast foods or fried foods, white flour, white rice, alcoholic beverages and even drink whole milk. Belly fats are harmful, and

Scroll to Top