PANDUAN SEBELUM MENINGGALKAN RUMAH UNTUK PERGI BERCUTI

panduan sebelum bercuti

PANDUAN SEBELUM MENINGGALKAN RUMAH UNTUK PERGI BERCUTI

Ingin pergi bercuti tetapi risau untuk meninggalkan rumah? Perasaan risau dan khawatir ini sering timbul dalam diri semua orang kerana perlu meninggalkan rumah buat tempoh yang lama atau pergi bercuti.

Kenapa perasaan ini muncul? Sudah pastilah kerana kurang persiapan tentang perkara yang perlu dilakukan sebelum meningggalkan rumah untuk tempoh yang lama atau pergi bercuti.

Banyak perkara buruk yang boleh berlaku semasa ketiadaan kita di rumah seperti berlaku kecurian barang-barang berharga yang terdapat di dalam rumah.

Kita semua pasti ingin memiliki percutian yang aman dan tenang tanpa perasaan khawatir jadi ayuhla kita mengikuti panduan sebelum meninggalkan rumah untuk tempoh yang lama ini atau bercuti :

  • Periksa semua pintu dan tingkap.
panduan sebelum bercuti

Pastikan anda memeriksa semua pintu, tingkap ataupun bahagian tempat lain yang senang dimasuki orang asing ke rumah anda.

Jangan biarkan pintu atau tingkap yang jarang digunakan terbuka. Kita sering terlupa kerana ia mungkin juga menjadi sasaran utama untuk pencuri menyelinap masuk ke dalam rumah ketika kita bercuti.

  • Cabut plug semua barangan elektrik
panduan sebelum bercuti

Sila pastikan semua barang elektrik yang tidak perlu digunakan semasa ketiadaan anda itu dicabut plug.

Ini bukan sahaja untuk menjimatkan elektrik tetapi untuk mengelakkan kebakaran berlaku disebabkan oleh barang elektrik seperti televisyen, komputer dan lampu elektrik ketika kita meninggalkan rumah.

  • Kemas dan bersihkan rumah

Memastikan rumah kemas sebelum meninggalkan rumah.

Perkara ini mungkin membosankan dan memenatkan tetapi percayalah perasaan bahagia melihat rumah yang kemas semasa anda penat pulang dari bercuti amatlah menyenangkan diri.

Kalau rumah kotor, anda pasti berasa serabut dan tertekan. Kemas setiap bahagian rumah seperti vakum ruang tamu, lipat baju, bersihkan bilik air dan sapu semua bilik.

  • Tutup suis utama bekalan air

Mungkin semasa anda berada di rumah, kebocoran air tidak pernah berlaku tetapi untuk mengambil langkah berjaga-jaga sebaiknya anda menutup suis utama bekalan air di rumah sebelum meninggalkan rumah.

Mesin basuh, sinki dan paip air tidak dapat mengeluarkan air semasa meninggalkan rumah.

Jadi, pastikan anda tutup suis air. Rumah anda boleh banjir dan berlaku pembaziran air jika kebocoran air ini terjadi.

  • Periksa dan simpan makanan dalam peti ais

Peti ais merupakan perkakas rumah yang menghabiskan banyak tenaga, jadi tolonglah matikan suis jika anda pergi bercuti.

Makan atau buang semua makanan yang terdapat di dalam peti sejuk anda. Cabut plug peti sejuk dan bersihkan bahagian dalamnya dengan sedikit baking soda yang dicampurkan dalam air.

Anda juga boleh meninggalkan sebungkus baking soda terbuka di dalam peti sejuk untuk menyerap bau dan menghalang pertumbuhan kulat dan cendawan.

  • Maklumkan kepada jiran dan polis
panduan sebelum bercuti

Sila pastikan bahawa jiran anda tahu bahawa anda meninggalkan rumah buat masa yang lama jadi mereka boleh tolong untuk memerhatikan rumah dan melaporkan kepada pihak polis jika berlaku sebarang situasi yang mencurigakan di luar ataupun di dalam rumah.

Tetapi jika anda inginkan keselamatan yang lebih terjamin, anda boleh memohon dan melaporkan kepada polis untuk meronda rumah semasa ketiadaan anda di rumah buat tempoh yang lama.

Admin harap semua tips ini berguna untuk anda semua demi keselamatan. Jangan lupa follow facebook dan instagram kami untuk tips yang menarik lagi!

Hubungi kami jika memerlukan perkhidmatan pembersihan yang teliti dari team ArtClean.

Share:

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email

More Posts

Phobia of mouse

Can Musophobia go away?

Most people have never heard of musophobia, but it could be something that affects you on a daily basis. Before you can determine whether or not you have musophobia, you must first understand what it is. What is Musophobia? Mice and Rodents Overcoming your fear of Musophobia Getting Rid of Rodents and Mice What is

Pest Control

Hazard Analysis Critical Control Point (HACCP)

ArtClean Pest Control service as a professional pest controller will ensure to support your compliance to the HACCP requirements and mitigate pest risks that may harm your business especially in the food and production industry. We also provide detailed inspection reports before the process begin which can be used for audit purposes. 1. Conduct a

overhaul cleaning Nabil

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA!

STANDARD KEBERSIHAN RUMAH NABIL MENJELANG RAYA! 𝐑𝐚𝐲𝐚 𝐝𝐚𝐡 𝐧𝐚𝐤 𝐝𝐞𝐤𝐚𝐭! 𝐌𝐞𝐬𝐭𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐮𝐚 𝐞𝐱𝐜𝐢𝐭𝐞𝐝 𝐧𝐚𝐤 𝐬𝐚𝐦𝐛𝐮𝐭 𝐑𝐚𝐲𝐚 𝐤𝐚𝐧? Raya, Raya juga, tapi sebelum tu, korang kena bersihkan rumah dulu sebab kebersihan ni merupakan salah satu aspek yang paling penting semasa musim raya. Masa ni lah orang akan kunjung-mengunjung. Tambahan lagi tahun ni sedara mara sudah boleh

ancaman haiwan perosak

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya

Ancaman Haiwan Perosak yang Biasa dan Puncanya Antara ancaman perosak yang paling biasa terjadi di rumah dan premis perniagaan anda ialah tikus, anai-anai, lipas dan tikus. Haiwan ini bukan sahaja tidak menyenangkan untuk dilihat, tetapi juga boleh menimbulkan ancaman yang agak serius kepada kesihatan anda. Kebanyakan serangga perosak ini boleh membawa bakteria dan toksin berbahaya

Shop
0
Cart
Scroll to Top