Simbol Tumble Dry : Ini Maksud Disebalik Simbol Tumble Dry

Apabila hendak mencuci pakaian, anda mungkin mengabaikan simbol yang terdapat pada pakaian anda. Anda sepatutnya memahami semua simbol yang kelihatan seperti hieroglif pada tanda penjagaan baju, tetapi ada satu simbol tumble dry iaitu simbol pengeringan yang sangat penting yang harus anda tahu.

Secara ringkasnya, simbol tersebut bermaksud anda boleh mengeringkan pakaian dengan menggunakan pengering dan bukannya mengeringkan di luar rumah.

Walaupun ramai orang suka mengeringkan pakaian mereka di penjemur di luar rumah tetapi semestinya tidak dapat mengalahkan kemudahan dan kelajuan  terutama apabila seseorang itu terdesak untuk menggunakan baju yang sudah kotor untuk dipakai terus kerana terdapat urusan penting.

Selain itu, tidak ada yang dapat menahan pakaian yang lembut,hangat dan kurang berkerut.

Bagi menolong anda untuk mengetahui bagaimana menjemur dapat menjimatkan masa, tetapi juga menjaga pakaian anda agar kelihatan terbaik, jadi di sini kami boleh membantu.

Cara guna simbol tumble dry

Semua pakaian yang mempunyai simbol (kotak dengan bulatan besar yang tertulis di dalamnya) boleh masuk ke dalamnya. Tetapi, beberapa pakaian memerlukan pengaturan haba tertentu. Semakin banyak titik hitam kecil di dalam bulatan, semakin tinggi suhunya.

tumble dry

  • Simbol tumble dry high

Terbaik untuk kapas dan pakaian lain yang memerlukan waktu yang lebih lama untuk mengeringkan  seperti seluar jeans dan tuala. Anda mungkin juga perlu menambah suhu apabila memerlukan sesuatu dilakukan dengan pantas. 

  • Simbol tumble dry low

Sesuai untuk kain tenunan atau apa sahaja dengan hiasan seperti manik-manik dan labuci. Penting untuk mengeringkan pakaian senaman dengan suhu kecil kerana ia menghalang kain daripada merekah, pudar dan meregang.

  • Simbol do not tumble dry

Sesetengah pakaian tidak boleh masuk ke dalam pengering sama sekali. Suhu yang tinggi boleh menyebabkan sutera menyusut, bulu dan pakaian rajut, dan seluar dalam boleh menyusut atau kehilangan bentuknya. Pastikan anda selalu memeriksa simbol jangan kering (bulatan X) dan hanya cucian kering (bulatan hitam terbuka).

Tips untuk melakukan dengan betul

tumble dry 2

  1. Simpan pakaian bersama supaya pakaian ringan atau cepat kering tidak terlalu kering. Jangan letak tuala besar dengan pakaian dalam, dalam satu beban. Seluar dalam dan pakaian ringan mesti dikeringkan secara berasingan.
  2. Keluarkan pakaian dari mesin basuh dengan perlahan dan isikan pengering sekurang-kurangnya separuh supaya beban tidak terlalu berat dan banyak. Pakaian yang terlalu mampat di dalam pengering menyebabkan masa mengering lebih perlahan dan pakaian menjadi berkerut.
  3. Pakaian yang sudah dicuci hendaklah basah atau lembap tetapi tidak menitis air. Sekiranya pakaian itu direndam, biarkan ia melakukan pusingan putaran lain di dalam mesin basuh untuk menghilangkan kelembapan berlebihan.
error: Content is protected !!